Etykiety

czwartek, 25 lutego 2016

Makaron z łososiem, papryką, czosnkiem, orzechami i szczypiorekiem

Cześć,
jutro piątek, mam więc dla Was propozycję na bezmięsny obiad, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 20 minut!




Składniki:

- pół opakowania makaronu (ja użyłam Pełne Ziarno z orkiszem, świdry z Lubelli);
- pół czerwonej papryki;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 opakowanie wędzonego łososia;
- garść wyłuskanych orzechów włoskich;
- garść posiekanego szczypiorku;
- pieprz, sól;
- olej Kujawski (chili, pomidory, bazylia)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy olej i smażymy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę czosnek i smażymy razem z papryką. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy usmażoną paprykę z czosnkiem i łososiem. Całość chwilkę trzymamy na ogniu, ciągle mieszając (możemy dodać odrobinę pikantnego oleju Kujawskiego). Na patelni, na której smażyliśmy paprykę z łososiem, prażymy chwilę orzechy. Makaron przekładamy do naczynia, w którym zamierzamy jeść. Podajemy z orzechami i szczypiorkiem.

Smacznego!
Hela





2 komentarze:

  1. Szybkie i apetyczne danie :) Ja tylko odrzuciłabym orzechy włoskie, akurat ich nie lubię, ale może z orzechem nerkowca też by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń