Etykiety

wtorek, 8 grudnia 2015

Krem z pomidorów

Syn w końcu zasnął i mam chwilę dla siebie. Dziś będzie szybko i smacznie. Krem z pomidorów bajecznie prosty i niesamowicie dobry ;-).






Składniki:

- 2 puszki pomidorów(krojonych);
- 2 cebule (polecam czerwone);
- łyżka masła
- 0,5 - 1l bulionu;
- świeżo posiekana bazylia
- bagietka;
- olej Kujawski (bazylia, czosnek, pomidory);
- pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)

*nie używam już ani soli ani pieprzu (wystarczająco przyprawiony jest mój bulion, a ostrości dodaje czerwona cebula, Wy oczywiście możecie doprawić po swojemu :-))

Przygotowanie:

Roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy posiekaną cebulę (wszystko to w garnku, w którym będziemy gotować krem). Kiedy cebula się zarumieni, wlewamy dwie puszki pomidorów, całość chwilę gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dolewamy bulion i trzymamy na ogniu jakieś 15-20 minut. Blendujemy, dodajemy świeżo posiekaną bazylię i chwilkę jeszcze gotujemy. Podajemy z grzankami i pomidorkami koktajlowymi.

Grzanki - kroimy bagietkę na około 2cm kromki, na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (bazylia, czosnek, pomidory) i smażymy pokrojoną bagietkę z dwóch stron aż się zarumieni.

Smacznego!
Hela




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz