Składniki:
- 0,5 kg fileta z kurczaka;
- kilka plastrów ananasa (świeży lub z puszki);
- 1 cebula;
- ok.150 ml soku z ananasa (może być z puszki);
- ok. 100 ml śmietany 18%;
- curry w proszku;
- starty imbir lub imbir w proszku;
- sól, pieprz;
- 2 łyżki miodu;
- olej
Przygotowanie:
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę, przekładamy do miseczki i posypujemy równomiernie każdy kawałek curry. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na rozgrzany olej rzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pokrojonego kurczaka - smażymy na niewielkim ogniu aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, pokrojonego w kostkę ananasa i sok z niego. Wszystko smażymy tak długo, aż częściowo odparuje sok. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i jeszcze trochę curry do smaku. Jeśli sos jest gęsty, to możemy ściągnąć patelnię z ognia, jeśli nie, to pozostawiamy jeszcze na chwilę, ewentualnie zagęszczamy mąką.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz