Etykiety

poniedziałek, 14 września 2015

Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i pieczarkami

Nie takie trudne jak mogłoby się wydawać i na pewno smaczniejsze niż właśnie myślicie ;-). Dodam jeszcze, że jeśli są wśród Was osoby, które nie lubią ciasta francuskiego "na słodko", to ja również do nich należę. Toleruję je tylko w wersji "wytrawnej", dlatego dzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów ;-).











Składniki:

- filet z kurczaka (tak naprawdę, to od Was zależy ile chcecie mięsa w środku, a ile dodatków - mnie wystarcza jedna pierś - bo ja akurat wolę dodatki, mąż pół na pół, a syn z racji wieku tylko mięsko ;-));
- jedno opakowanie ciasta francuskiego (z jednego opakowania wychodzi około 4 porcji);
- kilka suszonych pomidorów;
- 300 g pieczarek;
- białko;
- olej;
- sól, pieprz

Wykonanie:

Oczyszczony i pokrojony na kawałki filet (tyle kawałków, ile planowanych porcji dania) solimy i pieprzymy z obu stron. Umyte i pokrojone pieczarki smażymy, doprawiając do smaku. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilkę smażymy. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy na równe części (tyle części, ile planowanych porcji dania). Każdą część nacinamy po bokach na około 2-3 cm. Na środek każdego kawałka ciasta kładziemy kurczaka i zasypujemy pieczarkami z dodatkiem pomidorów. Ciasto sklejamy naprzemiennie łapiąc za ponacinane boki. Kładziemy na papier do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!
Hela








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz