Etykiety

niedziela, 11 grudnia 2016

Piernik

 Na chwilę zostawiamy zdrowe odżywianie i fit kuchnię - zaczynamy cykl świąteczny, którego zabrakło w ubiegłym roku. ;-). Przepis na piernik dostałam kilka lat temu od koleżanki ze studiów. Wychodzą z niego dwie keksówki, jako że nie mam dwóch, a nie chciałam piec "na raty", wylałam ciasto do dużej blachy.





Składniki:

- 1 kostka margaryny;
- 5 jajek;
- 35 dag cukru pudru;
- 3/4 słoika dżemu truskawkowego;
- 0,5 kg mąki;
- przyprawa do piernika (całe opakowanie);
- łyżeczka sody;
- orzechy, migdały;
- 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Ucieramy kostkę margaryny z cukrem pudrem. Dodajemy 5 żółtek. Następnie dodajemy dżem. Dalej dosypujemy po 3-4 łyżki mąki (wymieszanej z przyprawą do piernika i sodą) na przemian z mlekiem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Dosypujemy posiekane orzechy i migdały.

Piernik możemy polać czekoladą lub lukrem. Syn zmusił mnie do malowania na każdym kawałku innego obrazka kolorowymi pisakami, jak macie czas, to fajna zabawa ;-).

Pieczemy około 60 minut w 160 stopniach.

Hela







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz