Składniki:
- 1 kostka margaryny;
- 5 jajek;
- 35 dag cukru pudru;
- 3/4 słoika dżemu truskawkowego;
- 0,5 kg mąki;
- przyprawa do piernika (całe opakowanie);
- łyżeczka sody;
- orzechy, migdały;
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Ucieramy kostkę margaryny z cukrem pudrem. Dodajemy 5 żółtek. Następnie dodajemy dżem. Dalej dosypujemy po 3-4 łyżki mąki (wymieszanej z przyprawą do piernika i sodą) na przemian z mlekiem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Dosypujemy posiekane orzechy i migdały.
Piernik możemy polać czekoladą lub lukrem. Syn zmusił mnie do malowania na każdym kawałku innego obrazka kolorowymi pisakami, jak macie czas, to fajna zabawa ;-).
Pieczemy około 60 minut w 160 stopniach.
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz