Składniki:
- średniej wielkości dynia;
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 mały seler;
- 1 duża czerwona cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżka masła;
- oliwa
- kolendra;
- puszka mleczka kokosowego;
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
* można podawać z krewetkami lub zwykłymi grzankami ;-)
Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół i wybieramy łyżką miąższ. Dzielimy ją na mniejsze kawałki, obieramy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy i solimy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. W międzyczasie na maśle szklimy cebulę pokrojoną w\piórka (w garnku, w którym mamy zamiar gotować wywar). Następnie dodajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę (marchewkę, pietruszkę i seler). Całość chwilę smażymy, ciągle mieszając. Dodajemy dynię i zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Gotujemy aż będą miękkie, pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy mleczko kokosowe i wyciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę gotujemy. Całość blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz roztartą kolendrą. Na patelni prażymy (bez tłuszczu). ziarenka kolendry, którą dekorujemy później krem.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz