Etykiety

sobota, 31 października 2015

Krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym i prażoną kolendrą

Niezależnie od tego czy lubicie Halloween, czy też jesteście jego zdecydowanymi przeciwnikami, musicie znać smak dyni! W moim rodzinnym domu dyni nie jadło się w ogóle, myślę że głównym powodem był brak koncepcji na nią. Jak wiadomo, najlepszym czasem na eksperymenty jest moment, kiedy idzie się "na swoje", przez co dynia stała się moim ulubionym produktem, na którym wręcz kocham pracować! Jeśli dokładnie śledzicie mojego bloga, to wiecie, że nie ma warzywa, z którego nie przyrządziłabym kremu. Z dynią można w tej postaci poszaleć. Krem z niej może być słodki, słony, pikantny, z dodatkiem pomarańczy, marchwi, chilli, gruszki w miodzie lub... mleczka kokosowego. Jeśli nie jedliście jeszcze kremu z dyni, to od tego przepisu powinniście zacząć, a jeśli już zdarzyło się Wam gdzieś go przekąsić, to wiecie, że nie ma lepszego!






Składniki:

- średniej wielkości dynia;
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 mały seler;
- 1 duża czerwona cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżka masła;
- oliwa
- kolendra;
- puszka mleczka kokosowego;
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa

* można podawać z krewetkami lub zwykłymi grzankami ;-)

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół i wybieramy łyżką miąższ. Dzielimy ją na mniejsze kawałki, obieramy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy i solimy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. W międzyczasie na maśle szklimy cebulę pokrojoną w\piórka (w garnku, w którym mamy zamiar gotować wywar). Następnie dodajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę (marchewkę, pietruszkę i seler). Całość chwilę smażymy, ciągle mieszając. Dodajemy dynię i zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Gotujemy aż będą miękkie, pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy mleczko kokosowe i wyciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę gotujemy. Całość blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz roztartą kolendrą. Na patelni prażymy (bez tłuszczu). ziarenka kolendry, którą dekorujemy później krem.

Smacznego!
Hela





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz