Etykiety

poniedziałek, 12 października 2015

Pizzerinki/ minipizze

Osobiście nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Sama jestem jej ogromną fanką i zdarza się, że przyrządzam ją kilka razy w miesiącu swoim chłopakom - także w wersji mini. Wersja mini wygląda apetyczniej, łatwiej ją skonsumować, no i można spełnić oczekiwania wszystkich, robiąc każdą według indywidualnych upodobań. Myślę, że idealnie sprawdzi się także jako przekąska na weekendowych spotkaniach ze znajomymi ;-).







Składniki (na około 6 porcji):

- 30 dag mąki;
- 2 dag drożdży;-
- 5 łyżek oliwy;
- ok. 150 ml ciepłej wody;
- sól

Dodatki według własnych upodobań.

Spód smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy oregano oraz bazylią. Reszta zależy od Was. Ja użyłam pomidorków koktajlowych, kabanosów z chilli/salami, cebuli, żółtego sera. 
Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, 2 łyżek oliwy, ciepłej wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, smarujemy ją resztą oliwy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ścierką. Po około 40 minutach rozwałkowujemy ciasto na placek, o takiej grubości jakiej lubimy i wycinamy szklanką krążki. Smarujemy je sosem pomidorowym posypujemy oregano i bazylią, następnie układamy nasze ulubione składniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut. 

Smacznego!
Hela







3 komentarze: