Składniki:
Na farsz:
- 1 kg ziemniaków;
- 200 g półtłustego twarogu;
- 1 cebula;
- sól, pieprz;
- masło do podsmażenia cebuli
Na ciasto:
- 200 ml ciepłej wody;
- 300 dag mąki pszennej
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i wraz z twarogiem przepuszczamy przez praskę. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulę oraz pieprz. Wyrabiamy ręką.
Wsypujemy do miski mąkę i wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto. Kulę ciasta przykrywamy gorącą pokrywką z ugotowanych ziemniaków i odstawiamy na chwilę (dzięki temu ciasto jest elastyczniejsze).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, tak by miało kilka milimetrów. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy. Idealne pierogi mają mnóstwo farszu i bardzo cienkie ciasto, trzeba jednak uważać, by go nie rozerwać podczas lepienia ;-).
Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z cebulką i skwarkami lub samą cebulką.
Ja bardzo lubię opcję podsmażenia ich jeszcze na patelni na maśle i podania ze szczypiorkiem.
PS Jeśli zrobiliście więcej pierogów, ale nie możecie już ich zjeść, to śmiało możecie je zamrozić ;-).
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz