Składniki:
Na około 10 kotlecików:
- 7 średniej wielkości ziemniaków;
- 1 cebula;
- 1 łyżka masła;
- 1 jajko;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- sól, pieprz;
- bułka tarta (na panierkę);
- olej
Na sos pieczarkowy:
- 0,5 kg pieczarek;
- 2 łyżki masła;
- kostka rosołowa/ grzybowa;
- pieprz;
- natka pietruszki;
- śmietana 18%;
- mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Wystudzone przepuszczamy przez praskę. Drobno posiekaną cebulę zarumieniamy na maśle. Dodajemy do ziemniaków wraz z jakiem, mąką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotleciki (jeśli ciasto za bardzo się klei, możemy dodać jeszcze trochę mąki). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju.
Umyte i pokrojone w plastry pieczarki smażymy na maśle z drobno posiekaną cebulą. Kiedy pieczarki "puszczą" wodę, dodajemy do nich kostkę rosołową/ grzybową. Jeśli wody jest za mało możemy trochę dolać. Dusimy około 15 minut. Zagęszczamy śmietaną i mąką, dodajemy pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Usmażone kotlety wykładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz