Etykiety

niedziela, 15 listopada 2015

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym pamiętam jeszcze z czasów przedszkola ;-). To proste, sycące, tanie i naprawdę smaczne danie, które uwielbiają dzieci, a i dorosłym na pewno zasmakuje. 





Składniki:

Na około 10 kotlecików:

- 7 średniej wielkości ziemniaków;
- 1 cebula;
- 1 łyżka masła;
- 1 jajko;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- sól, pieprz;
- bułka tarta (na panierkę);
- olej

Na sos pieczarkowy:

- 0,5 kg pieczarek;
- 2 łyżki masła;
- kostka rosołowa/ grzybowa;
- pieprz;
- natka pietruszki;
- śmietana 18%;
- mąka do zagęszczenia

Przygotowanie:

Umyte i obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Wystudzone przepuszczamy przez praskę. Drobno posiekaną cebulę zarumieniamy na maśle. Dodajemy do ziemniaków wraz z jakiem, mąką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotleciki (jeśli ciasto za bardzo się klei, możemy dodać jeszcze trochę mąki). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju. 

Umyte i pokrojone w plastry pieczarki smażymy na maśle z drobno posiekaną cebulą. Kiedy pieczarki "puszczą" wodę, dodajemy do nich kostkę rosołową/ grzybową. Jeśli wody jest za mało możemy trochę dolać. Dusimy około 15 minut. Zagęszczamy śmietaną i mąką, dodajemy pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Usmażone kotlety wykładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem pieczarkowym. 

Smacznego!
Hela






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz