Składniki (tortownica):
Na biszkopt:
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
- 15 dag cukru;
- 0,5 l mleka;
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- cukier wanilinowy;
- 0,5 kostki margaryny;
- 1 opakowanie wiórek kokosowych
Oprócz tego:
koszyczek kiwi ;-)
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Całość wylewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i oprószonej bułką tartą (chyba, że pieczecie na papierze). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrajmy biszkopt na dwie części, tak by powstały dwa placki ;-).
Masa:
Odlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy do niego obie mąki i mieszamy jak na budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gorącej masy dodajemy margarynę i ciągle mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i znów mieszamy.Gorącą masą smarujemy placki.
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Układ: biszkopt-masa-kiwi-biszkopt-masa-kiwi
Po wystygnięciu masy ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach schłodzenia ;-).
PS Tak, nie wykończyłam boków - Mały A. już mi nie pozwolił ;-).
Smacznego!
Hela
Mmm uwielbiam takie ciasta! Nie wygląda na trudne, może spróbuje na dzień mężczyzny :P
OdpowiedzUsuńPewnie, że nie jest trudne! A jakie smaczne :D Udało się dziś zrobić? ;)
UsuńNie! Byłam w pracy od 5:30 do 18:30 więc robienie ciasta przeniosłam na weekend ;)
Usuń