Etykiety

poniedziałek, 7 marca 2016

Ciasto z kiwi

Dziś mam dla Was propozycję, która śmiało może zagościć na Waszym świątecznym stole obok paschy, mazurka czy sernika - biszkopt przełożony masą kokosową z kiwi ;-).








Składniki (tortownica):

Na biszkopt:

- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

- 15 dag cukru;
- 0,5 l mleka;
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- cukier wanilinowy;
- 0,5 kostki margaryny;
- 1 opakowanie wiórek kokosowych

Oprócz tego:

koszyczek kiwi ;-)

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Całość wylewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i oprószonej bułką tartą (chyba, że pieczecie na papierze). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrajmy biszkopt na dwie części, tak by powstały dwa placki ;-).

Masa:

Odlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy do niego obie mąki i mieszamy jak na budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gorącej masy dodajemy margarynę i ciągle mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i znów mieszamy.Gorącą masą smarujemy placki.

Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry.

Układ: biszkopt-masa-kiwi-biszkopt-masa-kiwi

Po wystygnięciu masy ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach schłodzenia ;-).

PS Tak, nie wykończyłam boków - Mały A. już mi nie pozwolił ;-).

Smacznego!
Hela







3 komentarze:

  1. Mmm uwielbiam takie ciasta! Nie wygląda na trudne, może spróbuje na dzień mężczyzny :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że nie jest trudne! A jakie smaczne :D Udało się dziś zrobić? ;)

      Usuń
    2. Nie! Byłam w pracy od 5:30 do 18:30 więc robienie ciasta przeniosłam na weekend ;)

      Usuń