Etykiety

wtorek, 22 marca 2016

Krem z pieczarek

Przed świętami brakuje czasu na gotowanie obiadów, bo to jakieś zakupy, to przygotowywanie potraw na Wielkanocny stół, nie wspominając już o sprzątaniu... Dziś mam więc dla Was propozycję na szybki obiad - krem z pieczarek ;-).







Składniki (dla 2 osób):

- 40 dag pieczarek;
- 1 większa cebula;
- 2 średniej wielkości ziemniaki;
- 0,5 l bulionu warzywnego (jeśli wolicie rzadszy to 1 l bulionu);
- łyżka masła;
- pieprz, sól;
- natka pietruszki

- grzanki

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojoną w pióra cebulę wrzucamy do garnka (tego, w którym będziemy gotować zupę) na roztopione masło, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i dwa obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą wodę i trochę się zarumienią. Zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości ziemniaków. Blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z natką pietruszki i grzankami.

Można zostawić kilka plasterków pieczarek i podsmażyć je na maśle z obu stron, by później udekorować nimi krem (tak jak na zdjęciu) ;-).

Smacznego!
Hela





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz