Składniki (dla 2 osób):
- 40 dag pieczarek;
- 1 większa cebula;
- 2 średniej wielkości ziemniaki;
- 0,5 l bulionu warzywnego (jeśli wolicie rzadszy to 1 l bulionu);
- łyżka masła;
- pieprz, sól;
- natka pietruszki
- grzanki
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojoną w pióra cebulę wrzucamy do garnka (tego, w którym będziemy gotować zupę) na roztopione masło, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i dwa obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą wodę i trochę się zarumienią. Zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości ziemniaków. Blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z natką pietruszki i grzankami.
Można zostawić kilka plasterków pieczarek i podsmażyć je na maśle z obu stron, by później udekorować nimi krem (tak jak na zdjęciu) ;-).
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz