Etykiety

niedziela, 20 marca 2016

Sernik z ciemnym spodem

Święta tuż, tuż, więc spieszę Wam z pomocą :-). Dziś przepis na pyszny i niezbyt słodki sernik z ciemnym spodem.





Ciasto:

- 40 dag mąki;
- 1 żółtko;
- 20 dag margaryny;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki kakao;
- pojedynczy proszek do pieczenia

Ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część trzemy na tarce o grubych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy masą serową.

Masa serowa:

- 1 kg sera (ja używam w wiaderku);
- 40 dag cukru pudru;
- 4 żółtka (z białek ubijamy pianę!);
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki masła;
- rodzynki

Ucieramy cukier z żółtkami masłem. Dodajemy ser, pianę i mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki.
Wykładamy na starte już ciasto. Na masę serową trzemy drugą część ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach 40-60 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!
Hela






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz