Etykiety

środa, 17 sierpnia 2016

Makaron z cukinią i kurczakiem

Od dwóch tygodni jemy cukinię, spokojnie - nie codziennie, ale często ;-) Wszystko za sprawą cioci, która podarowała nam cukinię "mutanta", którą staram się wykorzystać na wszystkie możliwe sposoby... była faszerowana, do lecza, z curry do słoików, w plackach, a nawet i kotlety z cukinii. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, zgodnie z mottem: "tanio, smacznie, szybko".






Składniki (dla 2/3 osób):

- 1 mała cukinia lub jakaś część dużej (zależy jak dużej ;-));
- filet z kurczaka;
- 1 mała czerwona cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- około 200g makaronu penne (ja jestem zakochana od jakiegoś czasu w razowym);
- sól, pieprz, zioła prowansalskie;
- olej;
- garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Obrany i umyty filet z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Posypujemy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy, by był równomiernie pokryty. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, siekamy ząbek czosnku i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka, po kilku minutach pokrojoną w plastry lub mniejsze kawałki umytą cukinię (z uwagi na małe dziecko, ja cukinię obieram). Całość dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, tak długo aż kurczak będzie gotowy do spożycia a cukinia zmięknie. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw z kurczakiem. Całość mieszamy, można dodać jeszcze śmietanę, ja tego nie robię ;-)

Smacznego!
Hela






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz