Składniki:
- duże opakowanie herbatników;
- budyń waniliowy/ śmietankowy;
- mleko;
- 2 opakowania wiórek kokosowych;
- 1 opakowanie płatków migdałowych;
- masło/ margaryna;
- biała czekolada;
- papier do pieczenia
* dodatkowo można wzbogacić smak Malibu lub innym likierem kokosowym
Przygotowanie:
Wykładamy blachę papierem do pieczenia (lepiej wyłożyć, gdyż ciasto musi być minimum 24h w lodówce, co uchroni je przed przesiąknięciem metalicznym zapachem blachy). Następnie układamy herbatniki jeden obok drugiego (tak by nie zachodziły na siebie). Przygotowujemy budyń, studzimy go. Białą czekoladę trzemy na tarce, dodajemy do jeszcze ciepłego budyniu i mieszamy, by się rozpuściła. W osobnym naczyniu miksujemy kostkę masła/ margaryny, dodając po łyżce wystudzonego budyniu, dodajemy jedno opakowanie wiórek kokosowych i ewentualnie alkohol. Gotową masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Warstw powinno być około 5. Kończymy masą, którą posypujemy podsmażonymi na złoty kolor, na maśle, wiórkami kokosowymi z płatkami migdałowymi.
Wkładamy do lodówki na minimum 24h.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz