Składniki:
5 żółtek
50 ml wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g cukru
100 ml mleka
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła lub margaryny
500 g odszypułkowanego agrestu zielonego lub czerwonego
5 białek
220 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Żółtka, cukier i wodę ubijamy mikserem do uzyskania jasnej puszystej masy (powinna ona kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość). Dodajemy cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko - delikatnie mieszamy! Na koniec dodajemy roztopione masło i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy uzyskaną masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 15 minut.
W międzyczasie ubijamy białka do otrzymania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i miksujemy.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wysypujemy na nie równomiernie agrest. Na agrest wykładamy pianę z białek. Pieczemy bez termoobiegu przez około 30 minut w 140 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku ;-).
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz