Etykiety

poniedziałek, 13 lipca 2015

Ciasto agrestowe

Owoce sezonowe można zaprawiać, mrozić, przyrządzać z nich dżemy lub konfitury... i robić z nich pewnie jeszcze dziesiątki innych rzeczy, ale kiedy ma się pod dachem dwóch łasuchów, to bez ciasta się nie obejdzie. Dziś przepis na lekkie i bardzo smaczne ciasto agrestowe, w którego przygotowaniu większość pracy wykona za nas mikser ;-)





Składniki:

5 żółtek
50 ml wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g cukru 
100 ml mleka
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła lub margaryny
500 g odszypułkowanego agrestu zielonego lub czerwonego

5 białek
220 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Żółtka, cukier i wodę ubijamy mikserem do uzyskania jasnej puszystej masy (powinna ona kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość). Dodajemy cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko - delikatnie mieszamy! Na koniec dodajemy roztopione masło i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy uzyskaną masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 15 minut. 

W międzyczasie ubijamy białka do otrzymania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i miksujemy. 

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wysypujemy na nie równomiernie agrest. Na agrest wykładamy pianę z białek. Pieczemy bez termoobiegu przez około 30 minut w 140 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku ;-).

Smacznego!
Hela







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz