Etykiety

środa, 1 lipca 2015

Kotlety szarpane + pieczarki faszerowane kuskusem

Dziś pomysł na w miarę szybkie, bardzo smaczne i efektowne danie główne. Pieczarki faszerowane kuskusem są obłędne! Można je jeść jako dodatek lub osobne danie. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się też idealnie jako przekąska na niejednej imprezie ;-)






Składniki:

Kotlety szarpane:

- 60 dag filetów z kurczaka
- 1 łyżeczka vegety
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mąki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Pieczarki faszerowane kuskusem:

- 10 dużych pieczarek
- 120 g kuskusu
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- tarty ser do posypania pieczarek
- bulion drobiowy lub warzywny do zalania pieczarek
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety szarpane:

Oczyszczone filety kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem oraz vegetą.
Jajka ubijamy na biszkopt, dodajemy 1,5 łyżki mąki - mieszamy.
Do masy biszkoptowej wrzucamy filety z majonezem i vegetą, przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pokrojoną natkę zielonej pietruszki - całość mieszamy.
Smażymy na MAŁYM ogniu w DUŻEJ ilości tłuszczu.
Po usmażeniu kotlety dajemy na papierowe ręczniki lub serwetki, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Pieczarki faszerowane kuskusem:

Pieczarki myjemy, odcinamy/ odrywamy nóżki od kapeluszy (po oderwaniu nóżki w kapeluszu powinna zrobić się spora dziura, którą będziemy faszerować kuskusem). Oderwane nóżki kroimy w kostkę. Smażymy na maśle drobno posiekaną cebulę. Po zeszkleniu się jej, dodajemy pokrojone wcześniej nóżki pieczarek. Smażymy aż lekko się zarumienią. W osobnym naczyniu robimy, wg przepisu na opakowaniu, kuskus. Gotowy kuskus mieszamy z usmażonymi pieczarkami i cebulą, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki - całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Kapelusze wypełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Po wierzchu posypujemy je startym żółtym serem.

Pieczarki zapiekamy w piekarniku przez około 30-40 minut w 170 stopniach.

Smacznego!
Hela





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz