Etykiety

wtorek, 21 lipca 2015

Ciasto wiśniowe na kruchym spodzie imbirowo-cynamonowym z budyniem

Kolejna odsłona ciasta sezonowego, tym razem z wiśniami. Kwaśny smak wiśni zostaje przełamany słodkim budyniem, a do tego obłędne w smaku kruche ciasto z dodatkiem cynamonu i imbiru - mniammmm! Nie ukrywam, że w moim osobistym rankingu ciast, mieści się w czołówce zaraz po ukochanych szarlotkach ;-). Ciasto nie jest trudne do przygotowania, tylko wymaga trochę czasu, który naprawdę warto poświęcić! Jest świetne w smaku zarówno gorące - zaraz po upieczeniu, jak i zimne - jeśli po wystygnięciu włożymy je do lodówki ;-).






Składniki:
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
220 g masła, zimnego
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, formujemy kulę, dzielimy na 2 części. Każdą z nich wkładamy do osobnego woreczka i odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, jedną jego część dokładnie wylepiamy na spodzie blachy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiekamy w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut, aż będzie lekko złotawe. 

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
mleko
Przyrządzamy budyń według przepisu z tyłu opakowania. Zostawiamy do ostygnięcia.

Nadzienie wiśniowe:
600 g wiśni bez pestek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Składniki nadzienia umieszczamy w naczyniu i mieszamy. Odstawiamy.

Wykonanie:
Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wykładamy równomiernie nadzienie wiśniowe. Na nie wykładamy równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągamy pozostałą część ciasta i równomiernie ścieramy na tarce (grube oczka) po wierzchu.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. 
Smacznego :-).
Hela






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz