Składniki:
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
220 g masła, zimnego
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, formujemy kulę, dzielimy na 2 części. Każdą z nich wkładamy do osobnego woreczka i odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, jedną jego część dokładnie wylepiamy na spodzie blachy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiekamy w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut, aż będzie lekko złotawe.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
mleko
Przyrządzamy budyń według przepisu z tyłu opakowania. Zostawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie wiśniowe:
600 g wiśni bez pestek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Składniki nadzienia umieszczamy w naczyniu i mieszamy. Odstawiamy.
Wykonanie:
Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wykładamy równomiernie nadzienie wiśniowe. Na nie wykładamy równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągamy pozostałą część ciasta i równomiernie ścieramy na tarce (grube oczka) po wierzchu.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
Smacznego :-).
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz