Etykiety

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Faszerowane ziemniaki/ chipsy z jarmużu

Cześć,
dziś smacznie i lekko - faszerowane ziemniaki zapiekane w piekarniku z chipsami z jarmużu, są przepyszne!

Serdecznie polecam ;-).






Składniki:

-  duże ziemniaki (u mnie po jednym na osobę);
- szczypiorek;
- kilka plasterków dobrej szynki (opcjonalnie boczek, ale już nie będzie tak fit ;-));
- sól

folia aluminiowa

- kilka liści jarmużu;
- olej Kujawski (papryka ostra, pomidory, bazylia)

- gałązka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą, gotujemy w skórce w osolonej wodzie, aż widelec będzie lekko wchodził (tylko nie można ich rozgotować). Wyciągamy, kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wybieramy łyżką środek z każdej połówki. Wybrane "środki" przekładamy do miski, dodajemy do tego pokrojoną w kostkę szynkę podsmażoną na patelni (bez oleju) oraz posiekany szczypiorek. Całość mieszamy i solimy. Tak przygotowanym farszem, napełniamy wydrążone środki ziemniaków. Owijamy każdą połówkę folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.

Jarmuż myjemy i osuszamy. Wycinamy twarde łodygi. Liście wrzucamy do miski, dodajemy trochę oleju, mieszamy i układamy na blaszce jeden koło drugiego, tak by na siebie nie zachodziły. Pieczemy w 160 stopniach około 5 minut. Można je dać do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia się ziemniaków wraz z gałązką pomidorków koktajlowych, dzięki czemu wszystko będziemy mieli gotowe jednocześnie :-).

Smacznego!
Hela








2 komentarze:

  1. absolutny hit imprezy!!!! ziemniaczki pierwsza klasa!!! dziękuję za inspiracje!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie! 😊

      Usuń