Etykiety

sobota, 16 stycznia 2016

Krówka

Prawdziwa bomba (także kaloryczna - na 100 g przypada około 300 kcal, ale kto by się tym przejmował)! Jest absolutnie obłędna i znika z prędkością światła ;-). Must have każdej większej imprezy.







*Jeśli zdecydujecie się na jej upieczenie, to proponuję to zrobić na dzień lub nawet dwa przed podaniem gościom, najlepsza jest po kilkunastu godzinach schłodzenia w lodówce ;-).

Składniki:

Na ciasto:

- 0,5 kg mąki;
- 4 łyżki miodu;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 0,5 kostki margaryny;
- 2 jajka;
- 1 cukier wanilinowy;
- 1 łyżka sody oczyszczonej

Na krem:

- 0,5 l śmietany kremówki (36%);
- 1 cukier wanilinowy;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 łyżki żelatyny

Na polewę:

- masa krówkowa lub mleko skondensowane słodzone;
- mielone orzechy włoskie lub płatki migdałowe

Ponadto gorzka herbata do "napączowania" ciasta.

Przygotowanie:

Jeśli chcemy zrobić ciasto "od a do zet" sami, to mleko skondensowane wstawiamy do garnka (bez otwierania puszki), zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 3h. Rzecz jasna można sobie ułatwić życie i kupić gotową masę, wtedy pomijamy ten etap ;-).
Wyrabiamy ciasto na placki na stolnicy (ze wszystkich wymienionych wyżej składników na ciasto), dzielimy na 2 części i pieczemy pojedynczo w 180 stopniach przez około 10-15 minut na złoty kolor (wszystko zależy od grubości wylepionego na blasze ciasta i piekarnika ;-).
Krem: 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy resztę składników kremu i ubijamy mikserem.
Sklejamy całość w kolejności: placek, krem, placek (można placki "napączować" mocną herbatą), na wierzch wylewamy masę krówkową/ ugotowane uprzednio mleko skondensowane i posypujemy zmielonymi orzechami/płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki.

Smacznego!
Hela






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz