Etykiety

czwartek, 28 stycznia 2016

Krem z jabłek i selera

Cześć,
od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką sokowirówki wolnoobrotowej i tak codziennie eksperymentujemy z różnymi owocami i warzywami. Moim faworytem jest sok z jabłka i selera. Skoro smakuje w szklance, to czemu by nie na talerzu?





Składniki (na 2 osoby):

- 1 por;
- 4 jabłka;
- pół średniej wielkości selera;
- masło;
- 1 litr bulionu;
- gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma

* płatki migdałowe, grissini, natka pietruszki

Przygotowanie:

Oczyszczonego pora kroimy w plastry, smażymy na maśle (w garnku, w którym mamy zamiar gotować krem), dodajemy pokrojone w kostkę (obrane) jabłka i seler. Całość chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem. Gotujemy aż seler zmięknie. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku odrobiną gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy.

* Swój krem podałam z prażonymi płatkami migdałowymi, grissini i natką pietruszki.

Smacznego!
Hela





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz