Etykiety

niedziela, 31 stycznia 2016

Ciastka maślane

Ciastka maślane to jeden ze smaków dzieciństwa. Wychowywałyśmy się wraz z siostrą z kuzynem, którego babcia robiła wspaniałe kruche, maślane ciasteczka. Były przepyszne! Teraz mój Mały A. uwielbia łakocie, pod warunkiem, że nie ma w nich kremów i marmolad, więc upiekłam mu całą puszkę takich ciasteczek.
"Mamo bardzo pyszne" - uwierzcie Małemu A. i także spróbujcie ;-).





Składniki (na około 30 ciastek):

120 g  schłodzonego MASŁA;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 150 g mąki pszennej;
- kilka kropel  aromatu waniliowego 

Wykonanie:

Wszystkie składniki szybko zagniatamy na ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie lepimy z ciasta małe kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem (jak na zdjęciach niżej). 

Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
Można je przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce około tygodnia :-).

Smacznego!
Hela












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz