Danie jest bardzo proste!
Składniki (dla 2 osób):
- 2 woreczki ryżu;
- około 2 szklanek bulionu;
- szklanka pokrojonych kurek;
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
- curry, pieprz, sól;
- tłuszcz + łyżka masła;
- garść szczypiorku
* starty parmezan
* ilość składników, ich proporcje można dowolnie modyfikować - nic się nie stanie jeśli damy więcej ryżu czy kurczaka, te które podałam najbardziej odpowiadają mnie ;-)
* DZIECIOM DO 10 ROKU ŻYCIA NIE PODAJEMY GRZYBÓW, Mały A. nie jadł kurek.
Przygotowanie:
Najpierw musimy mieć bulion, u mnie nie ma z tym większego problemu bo Mały A. je rosół kilka razy w tygodniu ;-). Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy curry i mieszamy, tak by był równomiernie pokryty przyprawą z każdej strony. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu z łyżką masła. Wrzucamy kurczaka, co jakiś czas mieszając. Kiedy się już zarumieni, wysypujemy z woreczków ryż i chwilkę go smażymy, ciągle mieszając. Następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy, kiedy cały bulion wsiąknie do ryżu, wlewamy drugą szklankę. 2 szklanki powinny wystarczyć, by ryż był miękki, jeśli jednak jest inaczej, to dodajcie kolejną ;-). Kiedy cały bulion zostanie wsiąknięty, a ryż będzie miękki, to wsypujemy szklankę kurek. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Po kilku minutach danie jest gotowe ;-). Risotto można podawać ze szczypiorkiem lub startym parmezanem.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz