Etykiety

niedziela, 31 lipca 2016

Risotto z kurczakiem i kurkami

Dziś trochę takie #pornfoods# przynajmniej dla mnie - risotto z kurczakiem i kurkami - absolutnie obłędne, zwłaszcza jeśli ostatni raz mieliście w ustach grzyby kilka lat temu ;-).
Danie jest bardzo proste!




Składniki (dla 2 osób):

- 2 woreczki ryżu;
- około 2 szklanek bulionu;
- szklanka pokrojonych kurek;
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
- curry, pieprz, sól;
- tłuszcz + łyżka masła;
- garść szczypiorku

* starty parmezan
* ilość składników, ich proporcje można dowolnie modyfikować - nic się nie stanie jeśli damy więcej ryżu czy kurczaka, te które podałam najbardziej odpowiadają mnie ;-)

* DZIECIOM DO 10 ROKU ŻYCIA NIE PODAJEMY GRZYBÓW, Mały A. nie jadł kurek.

Przygotowanie:

Najpierw musimy mieć bulion, u mnie nie ma z tym większego problemu bo Mały A. je rosół kilka razy w tygodniu ;-). Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy curry i mieszamy, tak by był równomiernie pokryty przyprawą z każdej strony. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu z łyżką masła. Wrzucamy kurczaka, co jakiś czas mieszając. Kiedy się już zarumieni, wysypujemy z woreczków ryż i chwilkę go smażymy, ciągle mieszając. Następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy, kiedy cały bulion wsiąknie do ryżu, wlewamy drugą szklankę. 2 szklanki powinny wystarczyć, by ryż był miękki, jeśli jednak jest inaczej, to dodajcie kolejną ;-). Kiedy cały bulion zostanie wsiąknięty, a ryż będzie miękki, to wsypujemy szklankę kurek. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Po kilku minutach danie jest gotowe ;-). Risotto można podawać ze szczypiorkiem lub startym parmezanem. 

Smacznego!
Hela




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz