Dziś już wracam do Was z nowymi przepisami - będzie naprawdę smacznie!
Na pierwszy ogień po wakacyjnej przerwie krem z ziemniaków ;-)
Krem z ziemniaków
Składniki:
bulion
1 kg ziemniaków
2 cebule (najlepiej czerwone)
1 duża marchew
1 mały seler
serek topiony (śmietankowy)
2 łyżki masła
sól, pieprz
kilka plastrów boczku
szczypiorek
Przygotowanie:
Pokrojone w pióra cebule, podsmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy gotować krem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy wcześniej umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa - ziemniaki, marchew i seler. Całość chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Zalewamy bulionem (tak by przykryć warzywa). Gotujemy aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony. Po jego rozpuszczeniu, całość blendujemy, dodając łyżkę masła ( by krem miał gładką konsystencję). Przyprawiamy solą i pieprzem. Zblendowany krem chwilę gotujemy na małym ogniu.
Pokrojony w plasterki boczek smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz.
Krem podajemy z boczkiem i szczypiorkiem, możemy oprószyć delikatnie pieprzem ;-).
* Przypomnienie: jeśli chcemy, by krem był naprawdę gęsty, to po ugotowaniu warzyw odcedzamy je od bulionu (nie wylewamy go!) i blendujemy najpierw warzywa, a później stopniowo dolewamy bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz