Etykiety

wtorek, 1 września 2015

Krem z ziemniaków

Wakacje dobiegły końca. Były bardzo intensywne - tak intensywne, że zabrakło mi czasu na pisanie ;-). 
Dziś już wracam do Was z nowymi przepisami - będzie naprawdę smacznie! 

Na pierwszy ogień po wakacyjnej przerwie krem z ziemniaków ;-)



Krem z ziemniaków

Składniki:

bulion
1 kg ziemniaków
2 cebule (najlepiej czerwone)
1 duża marchew
1 mały seler
serek topiony (śmietankowy)
2 łyżki masła
sól, pieprz

kilka plastrów boczku
szczypiorek

Przygotowanie:

Pokrojone w pióra cebule, podsmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy gotować krem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy wcześniej umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa - ziemniaki, marchew i seler. Całość chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Zalewamy bulionem (tak by przykryć warzywa). Gotujemy aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony. Po jego rozpuszczeniu, całość blendujemy, dodając łyżkę masła ( by krem miał gładką konsystencję). Przyprawiamy solą i pieprzem. Zblendowany krem chwilę gotujemy na małym ogniu.

Pokrojony w plasterki boczek smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz.
Krem podajemy z boczkiem i szczypiorkiem, możemy oprószyć delikatnie pieprzem ;-).

* Przypomnienie: jeśli chcemy, by krem był naprawdę gęsty, to po ugotowaniu warzyw odcedzamy je od bulionu (nie wylewamy go!) i blendujemy najpierw warzywa, a później stopniowo dolewamy bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego!
Hela   






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz