Jak rosół, to i makaron, który ostatnio zrobiliśmy sami i właśnie tym chciałam się z Wami dziś podzielić :-).
Domowy makaron różni się w smaku od tych sklepowych, jego zrobienie nie jest trudne, a same przygotowania to świetna zabawa - zwłaszcza jeśli mamy dzieci ;-). No i ta satysfakcja... :-D.
Składniki:
-mąka;
-jajka;
-szczypta soli;
- przegotowana woda
* na jedną szklankę mąki przypada jedno jajko
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy jajko, solimy. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy wodę. Sprężyste ciasto przykrywamy ścierką na około 30 minut. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto (nie może się kleić), zwijamy w luźny rulon i kroimy w cienkie plastry. Makaron powinien jeszcze schnąć około 30 minut. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz