Etykiety

piątek, 4 września 2015

Placki z cukinii i marchewki + sos curry

Placki z cukinii i marchewki - idealne dla "o(d)pornych" na warzywa i dla tych "fit" ;-). Sprawdzą się świetnie jako dodatek do drugiego dania, osobna potrawa, czy pyszna warzywna przekąska, smakująca tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je podawać z sosem czosnkowym, ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub... sosem curry (obłędny!). W dodatku koszt ich przyrządzenia jest nieprzyzwoicie tani :-P. Musicie je spróbować! ;-).






Składniki (na około 12 sztuk):

- 1 duża marchewka;
- 2 małe cukinie;
- 0,5 cebuli;
- garść natki pietruszki;
- 1 jajko;
- 2 łyżki mąki;
- sól, pieprz;
- olej

Sos curry:

- 3 łyżki majonezu;
- 2 łyżki ketchupu;
- łyżeczka curry

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli kupiliśmy duże cukinie, to należy je przekroić i przed starciem wybrać z nich miąższ z pestkami), wyciskamy sok i zostawiamy na sicie na około 20 minut (to bardzo istotne, w przeciwnym razie będą się rozpadać w trakcie smażenia). Marchewkę myjemy, obieramy i również trzemy na tarce. Oba warzywa wsypujemy do jednej miski i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, garść natki pietruszki, jajko, 2 łyżki mąki, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Sos curry - wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu ;-).

Hela





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz