Etykiety

niedziela, 6 września 2015

Tort Pavlovej

Wczoraj obchodziliśmy 2 rocznicę ślubu cywilnego i trzeba to było uczcić, także kulinarnie ;-).
Mąż uwielbia bezy i bitą śmietanę, więc zdecydowałam się na Pavlovą, która łączy jedno i drugie.
Jak nietrudno zgadnąć dziś już nic nie zostało - absolutna królowa wśród deserów!









Składniki:

Beza:
- 5 białek;
- cukier wanilinowy;

Krem:
- 500ml śmietanki 30%;
- 2 śnieżki;
- 2 łyżki cukru

Świeże owoce - ja użyłam malin i jeżyn (ilość według uznania ;-))

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier wanilinowy. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi - mniejszy i większy. Oba okręgi wypełniamy ubitą pianą z białek, "wyciągając" brzegi łyżką do góry. Pieczemy w 150 stopniach około 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wyschnięcia - minimum na godzinę.

Krem:

Śmietankę kremówkę ubijamy ze śnieżkami i dodatkiem cukru, aż odpowiednio zgęstnieje.

Po wyschnięciu bezy, tę większą wypełniamy częścią kremu i posypujemy owocami, nakrywamy ją mniejszą bezą, którą także wypełniamy kremem i ozdabiamy resztą owoców.

Torcik przechowujemy oczywiście w lodówce.

Mniam!!!

Smacznego!
Hela







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz