Etykiety

wtorek, 16 czerwca 2015

Biszkopt z rabarbarem pod pierzynką bezową

Jesteście na diecie? To czas na dyspensę. Lubicie słodkości? To mam dla Was coś od czego się uzależnicie :-D





Drukuj lub zapisz do pliku PDF
 


BISZKOPT Z RABARBAREM POD PIERZYNKĄ BEZOWĄ

Składniki:


Biszkopt (zawsze się udaje):


4 jajka

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:


0,5 kg rabarbaru

szklanka cukru

Beza:


2 białka

130 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:


Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Całość wylewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i oprószonej bułką tartą (chyba, że pieczecie na papierze). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). W tym czasie do rondelka wsypujemy cukier i karmelizujemy na małym ogniu, gdy będzie już osiągał płynną postać wsypujemy pokrojony na małe kawałki rabarbar. Gotujemy aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy energicznie mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo oba cukry, ciągle miksując. Po upieczeniu biszkoptu, wykładamy go na coś (może być deska), by do tortownicy (umytej), znów przelać masę - tym razem pianę z białek. Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 45 minut. Po tym czasie nie wyciągamy jej z piekarnika! Beza musi tam zostać kolejne 45 minut, by mogła wyschnąć ;-)


Na biszkopt nakładamy ostygniętą konfiturę z rabarbaru, całość przykrywamy bezą.


Mniaaaammm!!!

Hela 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz