Jesteście na diecie? To czas na dyspensę. Lubicie słodkości? To mam dla Was coś od czego się uzależnicie :-D
BISZKOPT Z RABARBAREM POD PIERZYNKĄ BEZOWĄ
Składniki:
Biszkopt (zawsze się udaje):
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 kg rabarbaru
szklanka cukru
Beza:
2 białka
130 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Całość wylewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i oprószonej bułką tartą (chyba, że pieczecie na papierze). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). W tym czasie do rondelka wsypujemy cukier i karmelizujemy na małym ogniu, gdy będzie już osiągał płynną postać wsypujemy pokrojony na małe kawałki rabarbar. Gotujemy aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy energicznie mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo oba cukry, ciągle miksując. Po upieczeniu biszkoptu, wykładamy go na coś (może być deska), by do tortownicy (umytej), znów przelać masę - tym razem pianę z białek. Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 45 minut. Po tym czasie nie wyciągamy jej z piekarnika! Beza musi tam zostać kolejne 45 minut, by mogła wyschnąć ;-)
Na biszkopt nakładamy ostygniętą konfiturę z rabarbaru, całość przykrywamy bezą.
Mniaaaammm!!!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz