Etykiety

wtorek, 16 czerwca 2015

Granita

Przepis na deser do zadań specjalnych. Kiedy w szafie pojawiają się nadprogramowe buty (od których jestem uzależniona), do gry wkracza granita.




Emotikon grin
Drukuj lub zapisz do pliku PDF
 



GRANITA


Składniki:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
2 łyżki gorącej wody
600 ml zimnej wody
2 łyżki rumu/ brandy/ whisky


Przygotowanie:

Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie dolewamy zimną wodę i alkohol. Mieszankę przelewamy do odpornego na zamrażanie naczynia i mrozimy przez 6h, mieszając co 1-2h, by równomiernie się zamroziła. Możemy podawać ze śmietaną lub samą.
Mąż zalewa granitę whisky, bo przypomina mu to wtedy jego ulubione kawowe shoty Emotikon wink
Jeśli macie ochotę na granitę bezalkoholową, to zamiast % dodajemy do niej więcej kawy 
Idealny deser na upalne dni!

Pozdrawiam
Hela







Emotikon wink

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz