Przepis na deser do zadań specjalnych. Kiedy w szafie pojawiają się nadprogramowe buty (od których jestem uzależniona), do gry wkracza granita.
Emotikon grin
GRANITA
Składniki:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
2 łyżki gorącej wody
600 ml zimnej wody
2 łyżki rumu/ brandy/ whisky
2 łyżki cukru
2 łyżki gorącej wody
600 ml zimnej wody
2 łyżki rumu/ brandy/ whisky
Przygotowanie:
Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie dolewamy zimną wodę i alkohol. Mieszankę przelewamy do odpornego na zamrażanie naczynia i mrozimy przez 6h, mieszając co 1-2h, by równomiernie się zamroziła. Możemy podawać ze śmietaną lub samą.
Mąż zalewa granitę whisky, bo przypomina mu to wtedy jego ulubione kawowe shoty Emotikon wink
Jeśli macie ochotę na granitę bezalkoholową, to zamiast % dodajemy do niej więcej kawy
Idealny deser na upalne dni!
Pozdrawiam
Hela
Emotikon wink
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz