Etykiety

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Rolada biszkoptowa z masą śmietanową i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, a już jutro Dzień Ojca. Na osłodę wszystkim tatom rolada biszkoptowa - niezbyt trudna, pyszna i efektowna :-).





ROLADA BISZKOPTOWA Z MASĄ ŚMIETANOWĄ I TRUSKAWKAMI

Składniki:

Biszkopt (zawsze się udaje):

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany kremówki 30%
żelatyna-fix deserowa
0,5 szklanki cukru pudru
pokrojone w kostkę truskawki (wedle upodobań)

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Całość wylewamy do dużej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut (do suchego patyczka, ja piekę zawsze na termoobiegu). W tym czasie możemy przygotować masę. Ubijamy mikserem śmietanę. Kiedy zrobi się gęsta i puszysta dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając. Do osobnego naczynia wlewamy 50 ml zimnej i 100 ml ciepłej wody, wsypujemy żelatynę i chwilę miksujemy do całkowitego rozpuszczenia proszku. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo wlewamy do ubitej z cukrem śmietany i chwilę jeszcze miksujemy. Wrzucamy pokrojone truskawki, całość mieszamy i wstawiamy do lodówki (śmietana szybko pochłania inne zapachy, więc należy ją bezwzględnie czymś przykryć). Co robimy z upieczonym biszkoptem?

1) Przygotowujemy czystą ścierkę. Rozkładamy ją na równej powierzchni. Wyrzucamy na nią biszkopt, do góry papierem do pieczenia.




2) Ściągamy papier. Odchodzi lepiej, gdy przetrzemy go mokrą gąbką.

3) Zwijamy ścierkę z biszkoptem w rulon (zwijamy ciepły biszkopt)*.




4) Czekamy aż biszkopt wystygnie. Rozwijamy rulon i wyciągamy ścierkę.

5) Na biszkopt nakładamy wyciągniętą z lodówki masę (brzegi zostawiamy suche, by masa nam nie wypłynęła).

6) Zwijamy ponownie w rulon (tym razem już bez ścierki).

Resztkami masy możemy posmarować biszkopt i ozdobić truskawkami. Można też posypać tylko cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na 2h, by masa całkowicie stężała.

* Biszkopt zawijamy ciepły ze ścierką w rulon, dlatego że zaraz po upieczeniu jest bardziej elastyczny i nie złamie się nam gdy będziemy go ponownie zawijać po nałożeniu masy.

Pyszności! Smacznego!
Hela













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz