Zdrowo, szybko, smacznie, tanio - krem z marchwi!
KREM Z MARCHWI
Składniki dla 2-3 osób:
8 dużych marchwi
1 duża czerwona cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
ok. 1,5 l bulionu
masło
sól, pieprz
szczypiorek
bagietka
1 duża czerwona cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
ok. 1,5 l bulionu
masło
sól, pieprz
szczypiorek
bagietka
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle (w garnku, w którym gotować będziemy krem) smażymy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy (jeśli dodamy łyżkę masła, to krem będzie miał gładką konsystencję), przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami z bagietki - pokrojoną bagietkę smarujemy cieniutko masłem i wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
Smacznego!
Hela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz