Etykiety

wtorek, 16 czerwca 2015

Pierś z kurczaka w migdałach z musem truskawkowym i kuleczkami z białej czekolady w towarzystwie kulek ziemniaczanych

Czasami myślę, że moich dwóch mężczyzn ma ze mną stanowczo za dobrze Emotikon wink Przekonajcie się sami...





Drukuj lub zapisz do pliku PDF
 

PIERŚ Z KURCZAKA W MIGDAŁACH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I KULECZKAMI Z BIAŁEJ CZEKOLADY W TOWARZYSTWIE KULEK ZIEMNIACZANYCH


Składniki:

pierś z kurczaka
1 jajko
mąka
sól, pieprz
masło
1 opakowanie płatków migdałowych
1 tabliczka białej czekolady
0,5 kg lekko zmrożonych truskawek

dla leniuchów:
gotowe kuleczki ziemniaczane
dla ambitnych:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków (przepuszczonych przez praskę)
4 żółtka
15 dag mąki ziemniaczanej
pokrojona w drobną kosteczkę, podsmażona cebula
olej

Przygotowanie:

Oczyszczoną, podzieloną na porcje pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące, jajku i migdałach (płatki musimy dociskać żeby się "przykleiły"). Na patelni rozgrzewamy masło (na małym ogniu żeby się nie spaliło). Pierś smażymy (w dalszym ciągu na małym ogniu) tak długo, aż płatki będą miały złocisty kolor. W tym czasie blendujemy lekko zmrożone truskawki (będą miały konsystencję rzadszą niż sorbet, ale gęstszą niż klasyczny mus - tak, że ładnie będą się prezentować na talerzu). Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając odrobinę ciepłej wody (naprawdę odrobinę) i mieszamy. Jej konsystencja nie będzie wodnista, tylko coś na wzór modeliny, dzięki czemu będziemy mogli uformować z niej kuleczki. Usmażoną pierś z kurczaka odkładamy na papierowy ręcznik/serwetkę, by odsączyć tłuszcz. Następnie przekładamy na talerz, dodajemy mus truskawkowy i kuleczki z białej czekolady oraz kulki ziemniaczane, które dodadzą daniu wyrazistości. To teraz przepis na te ostatnie.

KULKI ZIEMNIACZANE:
Podane na początku składniki (ziemniaki, żółtka, mąkę ziemniaczaną, usmażoną cebulę) mieszamy. Dodajemy do tego ubitą z 4 białek pianę i pieprz. Nabieramy masę łyżeczką i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy jak frytki. Później odsączamy. Uwaga! Podczas smażenia POTWORNIE pryska tłuszcz. Jeśli macie dzieci trzymajcie je z daleka od kuchni i sami też uważajcie Emotikon wink

PS Do dania tego można spokojnie podać zwykłą, lekką surówkę, ale w upalny dzień miałam ochotę na coś zimnego. Biała czekolada i truskawki idealnie pasują do delikatnego kurczaka w migdałach. Zimny mus w połączeniu z gorącym kurczakiem jest absolutnie obłędny (pod warunkiem, że lubicie słodkie obiady).


Smacznego!

Hela





 Emotikon wink

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz