Etykiety

wtorek, 16 czerwca 2015

Grillowany łosoś norweski z młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową oprószoną bułką tartą

Lubicie łososia? Moich dwóch mężczyzn go uwielbia, ja może trochę mniej (wolę wyraziste smaki), ale czego się nie robi z miłości 

Emotikon smile  Dziś propozycja na lekki i zdrowy obiad (no dobra, może prócz tej posypki z bułki tartej): Niestety łososie dostępne w sklepach posiadają także między innymi rtęć - na co wpływu nie mamy. Trudno też dostać dobrego, pełnowartościowego łososia. Kupując czytajmy etykiety i oglądajmy czy nie ma przebarwień. Emotikon smile fasolka szparagowa - wspomaga pracę układu pokarmowego, chroni przed zawałem serca, jest antyoksydantem, wzmacnia układ odpornościowy i ma niski indeks glikemiczny. Ponadto dzięki dużej zawartości witaminy K jest idealna dla dzieci.

łosoś - wspomaga odporność, pracę nerwów i mięśni oraz prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D i E. To co w nim jednak najcenniejsze, to kwasy Omega-3 i 6.

ziemniaki - dostarczają energii, regulują przechodzenie zawartości jelitowej, są bogate w witaminy A i te z grupy B, obfitują w mikroelementy (są niskokaloryczne pod warunkiem, że nie polejemy ich tłuszczem :-)).




Drukuj lub zapisz do pliku PDF
 

GRILLOWANY ŁOSOŚ NORWESKI Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ OPRÓSZONĄ BUŁKĄ TARTĄ

Składniki dla 2-3 osób:

filet z łososia 40 dag
cytryna
koperek
masło
sól i pieprz/ przyprawa do ryb
ziemniaki
fasolka szparagowa 30 dag
bułka tarta


Przygotowanie:

Oczyszczonego, pozbawionego skóry łososia dzielimy na porcje (chyba, że kupiliśmy już gotowego), przyprawiamy go, skrapiamy cytryną (możemy też zetrzeć na niego oczyszczoną skórkę z cytryny), posypujemy koperkiem - jeżeli posiadamy elektryczny grill, to kładziemy tak przygotowanego łososia na natłuszczoną masłem płytę grzejącą (chyba, że Wasze grille nie wymagają dodatkowego natłuszczenia). Łososia można też przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku ( około 20 min w 170 stopniach). Fasolkę oraz ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą smażymy do pożądanego efektu. Fasolkę posypujemy bułką tartą, ziemniaki koperkiem.

Smacznego!
Hela




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz