Etykiety

wtorek, 16 czerwca 2015

Kotlety ryżowe z sosem pieczarkowym/ dipem czosnkowym

Lubicie potrawy, których przygotowanie zajmuje Wam nie więcej niż 20 minut? To ten przepis jest właśnie dla Was 

Emotikon wink Może stanowić osobne danie lub być dodatkiem do mięsa. Możemy je podawać z sosem pieczarkowym lub dipem czosnkowym. Jeśli ktoś nie przepada za ziemniakami, to jest to idealna alternatywa. Jak widać kombinacji jest wiele, a chodzi przecież o niepozorny... ryż. No właśnie, dziś podam Wam przepis na kulki ryżowe z sosem pieczarkowym/ dipem czosnkowym. Wybawienie dla mnie, kiedy nie mam siły stać przy garach lub po prostu wolałabym w tym czasie pobawić się z synem Emotikon wink
Proste - przyrządzi je każde beztalencie. Szybkie - przygotowanie zajmuje mniej niż 20 minut. Tanie - składniki kosztują mniej niż 15 złotych. Smaczne - zdążyłam zrobić tylko dwa zdjęcia, później został już tylko pusty talerz
.

 



Emotikon wink
Drukuj lub zapisz do pliku PDF
 



KULKI RYŻOWE Z SOSEM PIECZARKOWYM/ DIPEM CZOSNKOWYM

Składniki dla 2-3 osób:

2 woreczki ryżu
cebula
10-15 dag żółtego sera
bułka tarta
trochę zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło/olej
0,5 kg pieczarek
kostka rosołowa (jeśli ktoś stosuje, jak nie to obejdzie się bez)
mąka
śmietana 18%
sól, pieprz
lub
mały kubek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz


Przygotowanie:

W garnku, w którym normalnie gotowalibyśmy ryż, roztapiamy masło i smażymy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, wysypujemy z woreczków ryż i mieszamy, aż się zarumieni. Następnie wlewamy gorącą wodę, tak by przykryła ryż (jeśli mamy, to może być bulion) dodajemy kostkę rosołową lub jeśli ktoś nie używa, to tylko solimy. Gotujemy tak długo jak zalecają na opakowaniu czyli ok.14 minut. Jeśli gotujemy ryż w ten sposób, to musimy go często mieszać żeby nie przykleił się do dna. Oczywiście jeśli komuś się nie chce, to można ugotować ryż tradycyjnie w woreczkach w osolonej wodzie, ale jest mniej smaczny Emotikon wink Do ugotowanego, gorącego ryżu dodajemy starty ser, odrobinę bułki tartej i pokrojoną zieloną pietruszkę, energicznie wszystko mieszając (ser ma wszystko "skleić"). Solimy i pieprzymy do smaku. Z tak przygotowanej masy ryżowej lepimy średniej wielkości kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Kiedy gotuje się nam ryż, możemy w tym czasie przygotować sos. Umyte i pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na maśle/oleju (ja dodaję do nich jeszcze kostkę rosołową). Kiedy będą miękkie i "puszczą" wodę dodajemy śmietanę (wcześniej do kubeczka ze śmietaną dodajemy trochę pieczarek z garnka i mieszamy, by wyrównać temperaturę, co uchroni nas przed jej zważeniem). Następnie zagęszczamy mąką, chwilę jeszcze gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy do sosu trochę natki pietruszki.
Jeśli zdecydowaliśmy się na dip czosnkowy, to sprawa jest jeszcze łatwiejsza.
Do jogurtu naturalnego dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i resztę składników: majonez oraz musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Prawda, że banalne? Emotikon wink

Pozdrawiam i smacznego!
Hela




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz